Per poder treballar com a auxiliar d'atenció a la dependència és imprescindible disposar de la qualificació professional que s'estableix en l'article 1 de l'ORDRE TSF/216/2019, de 28 de novembre, per la qual es regula la qualificació i l'habilitació professional del personal auxiliar d'atenció a les persones en situació de dependència.
Les persones que han obtingut l'habilitació provisional tenen fins el 31 de desembre de 2022 per obtenir la qualificació professional com a auxiliar d’atenció a la dependència fent la formació oficial o passant per un procediment d’avaluació i acreditació de les competències laborals i vies no formals de formació.
Amb motiu de la pandèmia sanitària, en data 11 de gener de 2022 s’ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya la Resolució DSO/9/2022, de 6 de gener, per la qual es concreten mesures excepcionals en matèria de recursos humans en l'àmbit del Sistema Català d'Autonomia i Atenció a la Dependència a causa de la crisi sanitària provocada per la COVID-19 que permet la contractació de persones que, sense disposar de la qualificació necessària, preferentment tinguin experiència en la cura i l'atenció de persones dependents.
Aquesta resolució afecta els serveis públics i privats del Sistema Català d'Autonomia i Atenció a la Dependència, incloent-hi els serveis d'assistència personal i els serveis d'ajuda a domicili.
Les entitats que presten serveis han de garantir la supervisió i formació pràctica en el lloc de treball. Aquesta contractació només es podrà dur a terme estrictament amb les condicions que es concreten a la normativa.
Es considera personal auxiliar d'atenció a la dependència els perfils professionals següents:
- Auxiliar de gerontologia (professional que dona suport a la gent gran en la realització de les activitats de la vida diària, en un centre de dia o en un centre residencial).
- Auxiliar per a l'atenció personal de persones amb discapacitat (professional que dona suport a les persones amb discapacitat per a la realització de les activitats de la vida diària, en un centre de dia o en un centre residencial).
- Assistent/a d'atenció domiciliària o treballador/a familiar (professional que desenvolupa intervencions d’atenció sociosanitària adreçades principalment a gent gran i persones amb discapacitat en el seu domicili).
- Assistent/a personal (professional que facilita a les persones amb gran dependència amb més de 16 anys la realització d’activitats laborals o educatives, el desenvolupament d’una vida més independent a casa seva i la participació en la vida social i econòmica) (1).
(1) Les persones que realitzen les funcions d'assistència personal a persones en situació de dependència ve determinada per les titulacions i certificats esmentats a l'Ordre que es regula la qualificació i l'habilitació professional del personal auxiliar d'atenció a les persones en situació de dependencia fins que s'aprovi una qualificació professional específica i la seva formació per aquest col·lectiu de professionals.
Els professionals auxiliars d’atenció a persones en situació de dependència demostren la qualificació professional si disposen de:
- Títol de tècnic/a en atenció a persones en situació de dependència, regulat pel Reial decret 1593/2011, de 4 de novembre, o el títol equivalent de tècnic/a en atenció sociosanitària que estableix el Reial decret 496/2003, de 2 de maig, i, si escau, qualsevol altre títol que es publiqui amb els mateixos efectes professionals.
- Títol de tècnic/a en cures auxiliars d'infermeria regulat pel Reial decret 546/1995, de 7 d’abril, o els títols equivalents de tècnic auxiliar de clínica, tècnic auxiliar de psiquiatria i tècnic auxiliar d'infermeria que estableix el Reial decret 777/1998, de 30 d’abril, o, si escau, qualsevol altre títol que es publiqui amb els mateixos efectes professionals.
- Certificat de professionalitat d'atenció sociosanitària a persones dependents en institucions socials, que regula el Reial decret 1379/2008, d’1 d’agost, o, si escau, qualsevol altre certificat que es publiqui amb els mateixos efectes professionals (*).
- Certificat de professionalitat d'atenció sociosanitària a persones en el domicili, que regula el Reial decret 1379/2008, d'1 d'agost, o el certificat equivalent de professionalitat de l’ocupació d’auxiliar d’ajuda a domicili, que regulat el Reial decret 331/1997, de 7 de març, o, si escau, qualsevol altre certificat que es publiqui en els mateixos efectes professionals. Quan el personal amb aquest certificat presta els seus serveis en centres residencials i diürns, aquest certificat només és vàlid a Catalunya (*).
- Títol de tècnic/a en integració social, que estableix el Reial decret 1074/2012, de 13 de juliol, o el títol equivalent de tècnic/a superior en integració social que preveu el Reial decret 2061/1995, de 22 de desembre, en el cas que es tingui experiència laboral com a auxiliar d'atenció a persones en situació de dependència abans del 31 de desembre de 2017.
- Certificat individual acreditatiu de l'habilitació excepcional del personal auxiliar d'atenció a persones en situació de dependència per a la seva ocupació.
- Certificat individual acreditatiu de l'habilitació provisional del personal auxiliar d'atenció a persones en situació de dependència per a la seva ocupació (només és vàlid fins al 31 de desembre de 2022).
- Resolució d'habilitació excepcional per a la seva ocupació per a persones d'edat igual o superior a 55 anys a 31 de desembre de 2015.
- Algun dels títols o certificats que estableix l'annex de l'Ordre vigent per la qual es regula la qualificació i l’habilitació excepcional del personal auxiliar d’atenció a les persones en situació de dependència i experiència laboral abans del 31 de desembre de 2017. (Aquests títols i certificats només són vàlids a Catalunya. Els professionals que es troben en aquesta situació poden sol·licitar l’habilitació excepcional per poder treballar a l’Estat espanyol: sol·licitud MODEL FAM024SOLD.)
(*)Ambdós certificats de professionalitat també els poden obtenir les persones amb experiència laboral sempre que passin per un procediment d'avaluació i acreditació de competències professionals adquirides mitjançant l'experiència laboral o vies no formals de formació, prèvia convocatòria pública.
Si teniu dubtes podeu sol·licitar més informació per:
Correu electrònic: dades.auxiliars.dso@gencat.cat
Telèfon: 93 882 23 10