Les premiades exhibeixen les seves obres en el marc del Visa Off , que es fa paral·lelament al certamen internacional Visa pour l'Image

La secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, ha lliurat aquesta tarda els premis de fotoperiodisme jove Clic 2019 que s’han celebrat en el marc del certamen Visa Off que es fa de forma paral·lela al festival internacional de fotoperiodisme Visa pour l’Image de Perpinyà. A l’acte també hi han assistit el director general de l’Agència Catalana de Joventut, Cesc Poch, i el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert, entre d’altres.
Durant la seva intervenció, la secretària ha destacat el compromís del fotoperiodisme social “en un món on la injustícia sovint és invisible o s’amaga de la llum pública, i per tant fa que aquesta eina de denúncia es faci més necessària que mai”. En aquest sentit, Oliva ha agraït l’esforç de les joves participants en aquesta edició del CLIC per “la seva sensibilitat a l’hora de mostrar realitats poc visibles i denunciar situacions de vulnerabilitat social” i ha felicitat les premiades.
Els premis Clic estan organitzats pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a través de l’Agència Catalana de la Joventut i l’Associació Diomira, i volen ser un trampolí per als joves fotoperiodistes catalans, d’entre 18 i 30 anys. Així mateix compten amb la col·laboració del Carnet Jove, que promou la iniciativa entre els seus titulars.
Els premis tenen les modalitats de fotoreportatge i producció audiovisual, que a més de dotar-se amb 700€ i 1.000€ respectivament, permetran la difusió dels treballs en diferents exposicions arreu de Catalunya. També s’atorga una beca de 3.000 euros per a desenvolupar un projecte fotoperiodístic que mostri sensibilitat i interès per l’entorn socials.
En aquesta edició s’han presentat una vintena de treballs i des de la seva la seva creació, l’any 2000, hi han participat 770 joves.
Les guanyadores 2019 han estat:
En la modalitat de fotoreportatge
- Àngela Ximena. Guanyadora amb el treball “Esther”, que retrata el periple d’una ex-ballarina argentina de 86 anys que recala a Catalunya per a reunir-se amb la seva filla i nets, després d’haver perdut el marit, un fill i d’haver superat un càncer als 42 anys.
Accèssit:
- Júlia Tuxans i Anna Surroca. Accèssit amb el treball “Dones amb història”, que ressegueix la història d’unes dones que van sobreviure a la infecció del VIH i que van haver de reaprendre a viure gràcies a la resiliència, la sororitat i la lluita.
En la modalitat audiovisual
- Sònia Calvó, Victòria Oliveres i Víctor Yustres han estat les guanyadores amb “Fugir per estimar i ser”, un relat audiovisual del periple que han de patir les persones homosexuals i transsexuals al Marroc, algunes de les quals es veuen empeses a provar d’entrar a Europa via Celta per, així, demanar protecció internacional. Allà, però, són retingudes al Centre d’Estada Temporal d’Immigrants més d’un any tot esperant per ser enviades a diferents llocs de la península, on sovint continuen patint racisme i homofòbia.
Beca fotoperiodística
- Alba Cambeiro. Guanyadora de la quarta edició d’aquesta beca amb el projecte “Makhmur Island”. La fotoperiodista retratarà l’assentament de refugiats kurds a Makhmur (Iraq). La situació es remunta al 1994, en què més de 12.000 persones del sud de Turquia es van veure obligades a creuar la frontera cap a l'Iraq a causa de la pressió de les polítiques d'assimilació turques a la zona kurda del país i a la lluita contra el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK).
Aquests refugiats viuen des de 1998 a Makhmur, un assentament situat en el desert entre les jurisdiccions del Govern de l'Iraq i del Govern Regional del Kurdistan. El campament de refugiats polítics ha sobreviscut 20 anys gairebé sense ajuda internacional, i ni tan sols Nacions Unides hi té presència.
L'assentament és pràcticament autogestionat i té un règim polític propi en què la democràcia per representació directa, el feminisme i l'ecologia són pilars fonamentals. No obstant això, ara ja hi ha una tercera generació de nens i nenes nascudes a Makhmur apàtrides, sense cap tipus de document d'identificació.
A més dels guardonats, en l’exposició que s’exhibeix a la Casa de la Generalitat de Perpinyà també s’hi poden veure les obres dels autors seleccionats en aquesta edició, que durant l’acte han rebut un diploma acreditatiu:
- “Cicatrius”, de Sara Garcia.
- “Entre la Sierra i Cali”, de Montse Giralt.
- “Viatge d’en Lucien”, de Víctor González i Paula González.
- “Espais i persones”, de Cecília Montobbio.
- “El futur del meu present”, de Meritxell Villalba.
- “Babilònia”, de Lua Ungaro.