Avui, 26 d'abril, és el Dia per la Visibilitat Lèsbica, una jornada nascuda per fer visibles les dones lesbianes en la seva doble discriminació, com a dones i com a lesbianes. Però les lesbianes no només patim lesbofòbia i masclisme, moltes de les nostres companyes pateixen en el seu dia a dia transfòbia, transmisogínia, racisme, classisme, capacitisme, edatisme... Perquè les lesbianes, com la resta de persones, som diverses.

En un dia com aquest volem reivindicar les nostres existències, les nostres realitats i els nostres drets. Però també volem reivindicar que això només serà possible en un món lliure de masclisme, i, en definitiva, lliure del sistema patriarcal. Un patriarcat que ens vol a casa, submises, darrere, en un segon o tercer pla, invisibles i callades.

Ens trobem amb masclisme i lesbofòbia estructural que es tradueix en quelcom normatiu i quotidià en tots els espais, i ens invisibilitza. La invisibilitat ens porta a no conèixer la nostra realitat ni les nostres necessitats. Per això, demanem espais, estudis i investigació pensats, també, per i per a les lesbianes, en tota la seva diversitat i que tinguin en compte totes les nostres realitats.

Necessitem una sanitat lliure de masclisme i lesbofòbia, una educació que ens inclou i visibilitzi, uns mitjans de comunicació que expliquin les nostres realitats, un mercat de treball sense assetjament ni discriminació, una cultura que ens representi.

Estem orgulloses de ser qui som i ens volem visibles, tant si som cis, com si som trans*.

Dia-Per-la-Visibilitat-Lesbica

Enguany, des de la comissió del CNLGBTI volem destacar la discriminació que pateixen les mares lesbianes i exigir solució a dues qüestions bàsiques molt invisibilitzades i que haurien de ser drets garantits:

Cal que tinguem els drets de família garantits. Seguim havent de demostrar que som mares dels nostres infants davant el Registre Civil. EXIGIM la presunció de maternitat com succeeix amb les parelles heteronormatives.

Les mares lesbianes seguim sense poder-nos acollir totes dues a la reducció de l’IRPF durant els tres primers anys de vida dels nostres infants. Totes dues som mares i som dones. EXIGIM la reducció econòmica mensual per la nostra reinserció laboral durant els tres primers anys de criança dels nostres infants.

Per tot això, aquest 26 d’abril del 2021, volem ser més visibles que mai.