Material de suport a l'acollida per facilitar informació sobre Catalunya i la societat catalana a les persones nouvingudes. Informa sobre l'organització i el funcionament dels sistemes públics, així com sobre els drets i deures més elementals. Cada àmbit temàtic té una durada de quinze a vint minuts. Inclou un menú de navegació en els deu idiomes més parlats per les persones immigrades a Catalunya: català, castellà, anglès, francès, àrab, amazic, xinès, urdú, romanès i rus.

La iniciativa s'emmarca en la Llei d'acollida i en el Pla de ciutadania i immigració 2005-2008. El Departament en va editar tres mil unitats en format DVD, que es van distribuir entre els professionals dels ens locals i de les entitats que fan tasques d'acollida. Aquesta eina audiovisual, molt útil per presentar i estructurar les sessions de formació de l'entorn i de la societat d'acollida, també està disponible en línia per a totes les persones i els col·lectius interessats. Cal tenir en compte però que el material va ser elaborat l’any 2008.

 

Catalunya

Aquest audiovisual explica la importància del català com a llengua pròpia del país, aporta algun dels pilars bàsics de la cultura catalana i comenta les tradicions més arrelades. També informa de les principals institucions existents i del nostre model de societat.

Treball

Ofereix informació útil per treballar a Catalunya i explica les modalitats de treball existents: per compte propi o per compte aliè. També incorpora continguts sobre la formació de les persones treballadores, el procés per trobar feina, la Seguretat Social, les organitzacions sindicals i els contractes de treball.

Habitatge i convivència

Informació sobre els diferents tipus d'habitatge: de lloguer i de compra, hipoteques, el fet de rellogar un habitatge i de conservar-lo en condicions. També explica el concepte d'empadronament, de convivència i de civisme que impregna la societat catalana.

Salut

Aquest vídeo inclou informació detallada sobre la targeta sanitària (què és, per a què serveix, com s'obté), què cal fer davant d'una malaltia, els equips d'atenció primària, la xarxa hospitalària, les receptes, la salut sexual i reproductiva o els serveis d'atenció durant l'embaràs.

Educació

Inclou dades imprescindibles sobre com funciona el sistema educatiu català, les despeses associades i com s'aprèn català a escoles i instituts. També informa del calendari escolar i dels períodes i processos de matrícula, de la participació de les famílies en l'educació dels fills i filles, així com de la formació específica per a persones adultes.

Serveis socials

Explica què són i com funcionen els serveis socials, la diferència entre els d'atenció primària i els especialitzats, el paper de les entitats socials i dels grups de persones més susceptibles d'utilitzar aquests serveis, com ara la infància i l'adolescència, la gent gran o les persones discapacitades. També informa de prestacions i ajuts socials, de possibles conflictes i de com resoldre'ls, com la violència familiar i les addiccions.