Pla Nacional de l'Associacionisme i el Voluntariat Horitzó 2021
Al DOGC núm. 8564 de 16 de desembre de 2021, s'ha publicat l'Acord GOV/205/2021, de 14 de desembre, pel qual es prorroga el Pla nacional de l'associacionisme i el voluntariat Horitzó 2021, aprovat per l'Acord GOV/68/2019, de 14 de maig per un període de dos anys.
El Pla Nacional de l'Associacionisme i el Voluntariat Horitzó 2021 és l’eina de planificació estratègica del Govern de la Generalitat que ha de permetre fer créixer el voluntariat i l'associacionisme a Catalunya els propers anys, donant continuïtat a l’acció de planificació i implementació de les polítiques públiques de suport, impuls i promoció del món associatiu i el voluntariat Catalunya ja iniciada l’any 2008 amb el I Pla Nacional de l'Associacionisme i el Voluntariat (2008-2011) i continuada amb el II Pla Nacional de l'Associacionisme i el Voluntariat (2014-2016).
El Pla Nacional de l'Associacionisme i el Voluntariat Horitzó 2021 respon a la necessitat de disposar d'una eina que defineixi les principals línies d'actuació i els objectius generals que marcaran l'actuació en matèria d’associacionisme i voluntariat de la Generalitat de Catalunya, a curt, mig i llarg termini, amb l’horitzó posat al 2021. La seva finalitat última és l'impuls i implementació d’accions de promoció de l’associacionisme i el voluntariat i és l'expressió del compromís de la Generalitat de Catalunya en el desenvolupament de l’associacionisme i el voluntariat de Catalunya, des de la certesa que el seu desenvolupament requereix de la cooperació entre els departaments implicats i amb les diferents institucions, entitats i agents que hi intervenen.
L’aprovació d’aquest Pla, amb un escenari temporal fins al 2021, representa una fita important en el marc de les polítiques públiques de Catalunya per a l’impuls i la consolidació d’un teixit associatiu fort, madur, independent i amb capacitat crítica, i per al foment del fenomen del voluntariat. Actualment hi ha a Catalunya més de 1,5 milions de persones vinculades al teixit associatiu i més de 500.000 voluntaris i voluntàries.
El Pla es planteja com un full de ruta estratègic de 4 anys de durada i assenyala i prioritza les actuacions a implementar en funció de cinc àmbits d’actuació, 17 programes estratègics i 61 línies de treball, i un conjunt d’actuacions en l’àmbit de la sensibilització i la promoció del voluntariat i l’associacionisme; mesures de reconeixement del fenomen associatiu i de l’acció voluntària; actuacions d’impuls de la formació i del coneixement a l’abast de totes les persones vinculades al món de les entitats; mesures de suport per a l’enfortiment de les entitats i accions que estimulen i generen sinergies tot fomentant el treball en xarxa entre els diferents agents del territori, incentivant la seva dimensió comunitària.
El Pla té una durada prevista fins a l’any 2021 i és prorrogable 4 anys més. Anualment s’aprovarà el Pla d’Acció que preveurà el conjunt d’actuacions que -donant resposta als eixos, programes estratègics i línies d’actuació del PNAV, implementaran els diferents departaments de la Generalitat per poder enfortir l’associacionisme i el voluntariat a Catalunya.
Informació relacionada
Pla Nacional de l’Associacionisme i el Voluntariat 2014-2015
El Pla Nacional de l’Associacionisme i el Voluntariat 2014-2015, aprovat per acord de govern el 15 de juliol de 2014, és la continuïtat del primer, i incorpora millores i canvis sorgits de la valoració del primer Pla així com del treball conjunt entre la Generalitat i el Consell de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya (CAVC). A través del Pla s'impulsa una estratègia comuna per a l’enfortiment i la consolidació del món associatiu i de voluntariat que gira entorn 2 blocs estratègics, 8 objectius (4 per a cada bloc), i 16 mesures (6 per al primer bloc i 10 per al segon bloc).
Atesa la voluntat del Govern de la Generalitat de Catalunya de donar compliment al que indica la Llei 25/2015, de 30 de juliol, en relació amb el procés d'elaboració del Pla nacional de l'associacionisme i el voluntariat, i tenint en compte la celebració del Tercer Congrés Català de l'Associacionisme i el Voluntariat el proper mes de maig de 2016, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, d'acord amb el Consell de l'Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya, ha dissenyat una fase precongressual de debat territorial perquè es plantegin els reptes de l'associacionisme i el voluntariat i serveixi per aportar elements per a l'elaboració del nou Pla nacional de l'associacionisme i el voluntariat, per la qual cosa el Govern ha prorrogat el Pla fins a l'aprovació del nou Pla i, com a màxim, fins al 31 de desembre de 2016, mitjançant l’ACORD GOV/42/2016, de 29 de març, pel qual es prorroga el Pla nacional de l'associacionisme i el voluntariat 2014-2015, aprovat per l'Acord GOV/109/2014, de 15 de juliol.
Informació relacionada
-
-
Accés a més informació sobre el Pla Nacional de de l'Associacionisme i el Voluntariat, evaluació de l'execució del pla, el grau de resposta i l'informe final.
Pla Nacional de l'Associacionisme i el Voluntariat 2008-2011
El Pla nacional de l'associacionisme i el voluntariat (PNAV) és el resultat d'un procés de participació en la generació de consens en l'establiment de les mesures a desenvolupar entre el voluntariat i les entitats, i en la recerca d'acords entre els membres de la Comissió Rectora del PNAV. Aquest Pla, que es va aprovar i presentar el 2008, s'estructura en 3 eixos, 16 línies estratègiques que s'acaben d'explicitar per mitjà de 16 objectius i 98 mesures i submesures.
EL PNAV esdevé el recull de mesures que el sector associatiu i de voluntariat reclamen a la Generalitat de Catalunya per promoure i impulsar les associacions i les persones voluntàries a través de les polítiques públiques de l'administració nacional en el període 2008-2011. La finalització de la vigència del PNAV a inicis del 2012 i la voluntat del govern -compartida amb el sector- d'assegurar aquest marc de treball com a espai i eina de treball per i amb el món associatiu i de voluntariat va dur el govern a aprovar-ne la seva pròrroga fins a l'aprovació de la futura llei de voluntariat, tal com recull l'Acord de Govern de 13 de novembre de 2012 .