La UNESCO inclou la guia d'acompanyament emocional elaborada per Joventut entre els millors recursos a nivell mundial per afrontar la Covid-19
TornaLa UNESCO ha inclòs la guia per acompanyar emocionalment els joves durant el seu confinament “Com trobar-hi sentit”, editada pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a través de l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ), en una llista dels millors recursos i bones pràctiques a nivell mundial.
En concret, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura ha recollit a The MIL Alliance Reponse to COVID-19 una selecció de 15 recursos pedagògics nascuts a diferents països d’Amèrica del Nord (els EUA i el Canadà), Amèrica del Sud (Argentina, Brasil i Colòmbia) i d’Europa (França, Països Baixos i Macedònia del Nord), a més de Catalunya.
A més d'aquests recursos, el document de la UNESCO també inclou altres pautes, consells i suggeriments elaborats arreu del món per afrontar la pandèmia de la Codid-19 amb informació i múltiples eines educatives.
Des de la seva publicació i difusió en línia el 2 d’abril passat, centenars de joves i professionals catalans ja s’han descarregat les guies “Com trobar-hi sentit”, que recull desenes de consells pràctics per aprendre a gestionar el confinament amb equilibri emocional, ànim de superació i esperit cooperatiu.
L’ACJ també va iniciar en paral·lel una segona guia “Com trobar-hi sentit”, però en aquest cas dirigida exclusivament als i les professionals que treballen amb la gent jove, com són els i les informadores juvenils i les tècniques de joventut.
L’objectiu de les guies -acció pionera a l’Estat espanyol i de les úniques registrades a Europa per part d’un govern- és ajudar els i les joves a omplir de sentit vital i utilitat personal la situació de confinament i que, més enllà del cop en els aspectes socioeconòmics, també impacten en la seva salut mental.
Segons ha destacat la directora general de Joventut, Laia Girós, “l’objectiu de les guies és acompanyar els i les joves i, sobretot, ajudar-los a convertir les dificultats psicològiques del confinament en una oportunitat pedagògica i un aprenentatge per a la vida”. “Hem de tenir present –ha afegit Girós- que el confinament fa aflorar en el jovent pors, inseguretats i angoixes que s’afegeixen a les habituals”.
Així mateix, la titular de Joventut ha recordat que “les circumstàncies vitals actuals poden esdevenir, també, una ocasió per a l’autoconeixement, la superació i el creixement personal de les persones joves".
Degut a l’èxit i reconeixement de les dues guies, tres organitzacions europees de serveis a la joventut han decidit començar a difondre-les entre joves i xarxes de professionals. En concret, l’Agència Europea d’Informació Juvenil (ERYICA), la xarxa europea de centres d’informació juvenil Eurodesk i l’European Youth Card Association (EYCA) difondran les dues guies “Com trobar-hi sentit” en les traduccions que l’ACJ n’ha fet a l’anglès, francès i castellà.
En aquest context, el director general de l’ACJ, Cesc Poch, ha remarcat que “en aquests moments tant difícils cal seguir construint un espai europeu i internacional de bones practiques en l’àmbit de la joventut, en el qual estem satisfets de ser-ne actors destacats”.
En aquest sentit, Poch ha recordat que “les aliances que hem anat teixint amb institucions i organitzacions de tota mena ens han permès situar les polítiques de joventut de Catalunya en una referència en l’àmbit europeu i internacional”, com ho demostren les diferents fites assolides els darrers anys en l’àmbit de la representació en organismes internacionals (com són la vicepresidència de l'ERYCA o la presidència del subcomitè de Joventut de l'Assemblea Europea de les Regions) i els diferents reconeixements europeus a programes endegats per l’ACJ (com han estat la implementació del programa de Garantia Juvenil o l’elaboració de la Wikiguia sobre participació juvenil).
En l’àmbit de l’acompanyament als i les joves catalanes confinades per la Covid-19, des de Joventut també s'ha posat en funcionament recentment un consultori psicològic, que ja acumula més de 300 consultes d’adolescents catalans preocupats per aspectes com són els estudis, l’amor, la convivència o el propi confinament, així com una assessoria d’habitatge per a joves, amb més de 350 consultes ateses.
Més informació
Traduccions de la guia “Com trobar-hi sentit” per a joves: anglès, francès i castellà.
Traduccions de la guia “Com trobar-hi sentit” per a professionals: anglès, francès i castellà.